Hos Maxmode hittar du amningsbh med eller utan bygel från kvalitetsmärken så som Freya, Abecita och Anita. En amningsbh ser precis ut som en vanlig bh, men med hjälp av uppknäppningsbara axelband blir det enklare att amma.
En amningsbh ser ut som en vanlig bh med en kupa som går upp ordentligt och täcker hela bröstet. Skillnaden mellan en vanlig bh och en amningsbh är att på amningsbhn finns ett spänne längst upp vid axelbandet som går att knäppa upp. Det ”övre” tyget på kupan går då att fälla ned så att det ska bli enklare att amma.
Många är rädda för att använda bygel när man ska amma. Men valet är snarare personligt än funktionellt. Det viktiga är att se till att bhn är ordentligt utprovad så att bygeln kommer bakom bröstet. Det bästa är att ha en amningsbh med bygel och en utan bygel för att därigenom kunna variera.
Dagtid- På dagen när man kanske vill känna sig lite fin kan man använda en amningbh med bygel.
Nattetid- På natten är det däremot bättra att använda en amningsbh utan bygel. Detta eftersom det är bekvämare att sova med en bh utan bygel.
Vadderad amningsbh- Nackdelen med en vadderad amningsbh är att ”luckan” man fäller ned när man ska amma blir något hårdare och mer otymplig att fälla ned.
Ovadderad Amningbh- En ovadderad amningsbh är lättare att fälla ned vid amning och den är mer följsam för bröstet. Eftersom brösten ändrar sig och kan bli olika stora beroende på vilket man har ammat på är det bra med en ovadderad bh då det inte syns lika väl att brösten blir olika stora.
En amningsbh provar man ut några veckor innan förlossningen eller efter förlossningen. Provar man ut en för tidigt är det svårt att få rätt storlek på den eftersom brösten inte har ”växt” färdigt än. Gravidbh- Är man ute efter en bh att ha under graviditeten är det en gravidbh man ska prova ut. En gravidbh kan vara vilken bh som helst som man ska kunna växa i under graviditeten.
Bygeln bakom bröstet- När man provar ut en amningsbh är det otroligt viktigt att bygeln hamnar bakom bröstet. Är kupan för liten hamnar bygeln på mjölkkörtlarna och det kan bli mjölkstockning i bröstet.
Kupstorleken- Om man precis har ammat ska man gå efter det stora bröstet. Kupan ska sitta så pass löst att du kan få in ett ilägg i kupan och den får såklart inte trycka på bröstet. Om man inte har börjat amma än ska kupan vara så pass stor att man kan få in handen i kupan utan problem. Detta pga. att brösten kommer att bli lite större när mjölken runnit till ordentligt och man ska dessutom få plats med ett inlägg i kupan.
Omkrets- Här går man tillbaka till den omkrets man hade tidigare. Man ska alltså kunna spänna på den yttersta hyskan och bhn ska sitta åt ordentligt runt bröstkorgen.