Storleksguide BH

Att hitta rätt BH-storlek är inte alltid det lättaste. Att 80% av Sveriges kvinnor har fel BH-storlek säger ganska mycket. Problemet ligger oftast i att man inte har fått hjälp med att mäta eller prova ut rätt BH-storlek. Att kroppen förändras hela tiden gör ju heller inte saken lättare.

Om du är osäker på vilken storlek du ska ha så ska vi nu försöka hjälpa dig att mäta så det blir rätt. Tycker du att det är svårt att mäta själv, så ta hjälp av en vän eller din partner. För att få bästa resultat så ha på dig en ovadderad BH när du ska mäta.

  • A. Mät omfånget på den bredaste delen på bröstet som är ungefär vid bröstvårtan. Du behöver inte dra åt måttbandet så att det sitter tight över bysten utan lämna lite luft emellan. Akta så att du inte drar för hårt och klämmer ihop brösten. Detta mått kommer vara grunden för din kupstorlek.
  • B. Detta gör du genom att mäta omkretsen under bysten. Se till att du hamnar på bröstkorgen ganska nära bysten och här kan du dra åt lite tightare.
A. Mått över bystKupa
75 – 77 cmAA
77 – 79 cmA
79 – 81 cmB
81 – 83 cmC
83 – 85 cmD
85 – 87 cmE
87 – 89 cmF
89 – 91 cmG
91 – 93 cmH
B. Mått under bystDitt omfång
63 – 67 cm65
68 – 72 cm70
73 – 77 cm75
78 – 82 cm80
83 – 87 cm85
88 – 92 cm90
93 – 97 cm95
98 – 102 cm100

Hur ska en bra BH sitta egentligen?

En BH som sitter bra ska inte kännas. Du ska inte tänka på att du har en BH på dig. Hur ska en BH sitta då för att sitta bra? Här har du några tips.

  • Bandet som sitter över bröstkorgen ska sitta rakt över ryggen. Om bandet åker upp mellan skulderbladen har du antagligen en för stor omkrets. Om du har en för stor omkrets så förlorar du stöder under bysten och all tyngd kommer att hamna på axlarna.
  • Kupan ska vara så pass att du fyller ut den. Men bysten får däremot inte välla över. Fyller du inte ut kupan så gå ner en kupstorlek. (kupstorlek innebär alltså från D till C eller från G till F) Om kupan skär in i bröstet så gå upp en kupstorlek.
  • Justera axelbanden så att de sitter åt, men de ska inte bära upp hela tyngden. Faktiskt så ska ömkretsen bära upp 80% av bystens tyngd. Tänk på att reglera axelbanden innan du bestämmer att BH:n inte passar. Att spänna åt här gör mer än man tror.
  • Bygeln är till för att lyfta och stötta upp bysten. Det är viktigt att bygeln hamnar bakom bröstet och inte på bröstet. Den ska heller inte nypas eller klämmas, gör den det har du inte rätt storlek eller så bör du prova en annan modell. Alla modeller passar inte alla bröst!