En avslappnad höst – Vad vi alla borde tänka på

Hälsa

Hösten börjar krypa sig innanför dörren och kvällarna blir allt mörkare. Våra dagar är fulla med måsten och ofta finns det inget andrum till att få pusta ut och stressa ner. Stressmoment är en del av vår vardag och konsten i att på riktigt kunna slappna av känns väldigt avlägset. Det gäller att hitta sin inre ro och ibland bara våga andas ut. Hösten handlar trots allt om att omfamna de mörka kvällarna, fylla hemmet med levande ljus och att ro om sig själv. 

Maxmode bed book

Ibland är det känslor och tankar som behöver lugnas ner och därför är det viktigt att emellanåt stanna upp och få ett lugn i kroppen för att kunna ta kontroll över sina känslor och handlingar. Genom att hitta de saker i vardagen som får vår kropp att slappna kan vi njuta av hösten på riktigt. Här kommer tipsen som hjälper dig att hitta lugnet i höst.

➰ Ägna tid åt att prioritera dig själv. Det är viktigt att varje dag göra något bara för sin egen skull, något som får dig att må bra och som håller dig motiverad. Det kan vara något så enkelt som att ta en promenad. Naturen har en lugnande effekt på kroppen som kan få dig att stanna upp och hinna ikapp dig själv för en stund. Oavsett vad du väljer att spendera din tid på så måste du unna sig själv denna stunden av avkoppling. 

Girl bed pink

➰ Hitta de saker i vardagen som får dig att skratta och le. Det behöver inte handla om att du ska le utåt, men att känna glädjen i kroppen och utsöndra endorfin, vilket har en lugnande verkan på kroppen. 

➰ Stäng av elektroniken och gå offline. Visst kan det vara skönt att sitta med mobilen i soffan samtidigt som man skummar på en tv-serie? Men det ska kanske inte vara det enda sättet till att få kroppen att koppla av. Se vad som händer om du för en kväll skippar mobil och tv, och istället bara umgås med varandra. Jag säger inte att det är lätt, men det betyder inte att det inte är bra för oss. Se till att komma till ro utan att distraheras och påverkas av saker som sker runt om dig. 

➰ Prata med en vän. När det känns som att stressen kryper in på kroppen, ring mamma, pappa, syrran eller kompisen och bara prata i några minuter. Kom ihåg att våra sociala relationer är viktiga för vårat välmående och även ångestdämpande. 

Oavsett hur du väljer att slappna av så är det en bra början att tända lite ljus och krypa ner i mysig morgonrock, läsandes på en bra bok. Det gäller att hitta sina egna sätt att gå ner i varv och andas ut, vi alla är olika.

 

Det är viktigt att inte glömma bort sig själv, kom ihåg vem du ska fokusera på i höst.