Så vet du att du har rätt bhstorlek!

Guider
Att välja rätt bh är inte alltid det lättaste. Det är inte lätt att veta hur man ska gå upp och ner i kupor och omkretsar. Men har du någon gång funderat över vilka konsekvenserna kan bli om du har fel bhstorlek? 

Bh med för liten kupa

Det första man tänker på när man pratar om att man har fel bh storlek är att kupan är för liten. Det ser man ju såklart genom att det blir fyra bröst istället för två. Det man gör när kupan blir för liten är att man försöker och stoppa ned brösten i bhn och kanske till och med drar brösten bakåt in i armhålan. 

Vad vi ser när kunden kommer med en för liten kupa

När en kund kommer in med en för liten kupa ser vi ju också såklart att kunden får fyra bröst. Men ännu viktigare är att bygeln kommer att hamna alldeles för långt fram. När kupan är för liten hamnar bygeln på bröstkörtlarna istället för bakom. 

Resultatet av en för liten kupa

Oavsett hur stor eller liten du är i brösten kommer en för liten kupa att skada brösten. När bygeln hamnar för långt fram och ligger på bröstkörtlarna och klämmer kommer du att bli öm i brösten. Det kan till och med uppstå blåmärken på brösten. När en bygel ligger och klämmer på bröstkörtlarna kan körtlarna klumpa ihop sig och bilda knölar i bröstet. 

Bh med för stor omkrets

Ett annat fel som många gör är att man tar en för stor omkrets. För det mesta är det så att man vill ha en större kupa och för att få en större kupa så går man upp i omkrets. Anledningen till detta är för det mesta brist på utbud av storlekar. En annan anledning till att man tar en för stor omkrets är att man vill slippa de små söta kärlekshandtagen som blir över bhbandet. 

 

Vad vi ser när en kund kommer in med en för stor omkrets

När en kund kommer in med fel omkrets så ser man för det första att bhn inte sitter still. När man drar lite grann i banden så kommer kupan att kana upp över brösten. Kollar man på ryggen så ligger bhbandet som en båge över ryggen istället för att sitta i en rak linje. Vad gäller våra små kärlekshandtag så har de dessvärre inte helt magiskt försvunnit utan de finns kvar. Skillnaden är att vi nu har tryckt upp dem så att de sitter högre upp på ryggen istället.

Resultatet av en för stor omkrets

Det spelar ingen roll hur du ser ut, om du är stor eller liten i brösten. Har du en för stor omkrets kommer all belastning att hamna på dina axlar. Resultatet av detta är att du kommer få ont i ryggen, axlarna och nacken. Har du för hög belastning på axlarna kommer du dessutom att få gropar på axlarna efter axelbanden. 

Tips och trix

Rätt storlek – När du ska välja en bh är det viktigt att den sitter åt ordentligt runt bröstkorgen. En bh töjer sig så den ska sitta tight från början.

Spänn till yttersta hylsan – När bhn är ny ska du kunna spänna den i den yttersta hyskan. Detta eftersom du ska kunna spänna in bhn i takt med att den töjer sig.

Bakom bröstkörtlarna – Bygeln ska hamna bakom bröstkörtlarna. Alla ser vi olika ut och det är inte säkert att våra bröst börjar på samma ställe.

Lyft i brösten – När du tar på dig en bh ska du kunna lyfta fram brösten in i kupan. Inte trycka ned dem. När du lyft i dem ska du ta tag i kanten på kupan och skaka ned brösten ordentligt så att de faller på plats. 

Fullkupa – När man ska välja modell på bh så brukar en fullkupa vara ett säkert kort. Primadonna har en bh som heter Madison som brukar fungera till de flesta typer av byst. 

Modelltips – Vill du ha en något lägre bhmodell är Chantelles Merci ett bra alternativ. Den är rak i modellen och även denna passar till de flesta typer av byst.

Problem med omkretsen? – Två olika omkretsar kan ha samma kupa. Har du hittat en kupa som passar dig men den kanske sitter lite för tight. Välj då en kupa mindre och en större omkrets. Exempelvis sitter 75C bra i kupan men är tight runtom så ta en 80B istället.

Kupan blir densamma. Eller är en 75C bra i kupan men stor runt om så välj en 70D istället.

 

På bilden ser ni en bh som är för liten i kupan och en som är lagom i kupan.