Hur ska jag tvätta mina underkläder?

Guider
Hur viktigt är det att jag tar hand om min bh? Att ta hand om sina underkläder är otroligt viktigt, ju bättre du tar hand om kläderna desto längre håller de. Hur ska jag då ta hand om mina underkläder och badkläder?

Maskintvätt eller handtvätt på underkläder?

Har du en bh med bygel rekommenderar vi alltid handtvätt för att den ska hålla så länge som möjligt. 

1. Anledningen till detta är att bygeln tar stryk av just maskintvätt. Eftersom det blir ett ”högre” tyck på bhn och främst bygeln när resterande tvätt i tvättmaskinen landar på den riskerar du att bygeln går av.

2. Längst ut på varje bygel så sitter det en liten plastplupp, råkar du då få på ett program som har högre temperatur än 40grader så smälter plastpluppen och bygeln kan gå igenom tyget och sticker fram. Vilket inte är varken snyggt eller skönt.

Hur ska jag då tvätta min bh?

Ja eftersom vi oftast inte får några fläckar på våra bhar så räcker det egentligen med att fylla en hink med ljummet vatten, blanda upp lite kulör tvättmedel i vattnet och lägg i bhn. Låt den ligga i vattnet några minuter och gnugga lite på tyget runt armhålan och kanske på bandet runt bröstkorgen där det lätt blir mycket kroppsvätska. Svårare än så behöver det egentligen inte vara. 

Skulle du ändå köra bhn i maskinen så se till att använda dig av ett skonsamt program, t.ex. Fintvätt eller handtvätt. Se till att du har en tvättpåse att lägga bhn i och välj aldrig ett program som har högre temperatur än 40grader.

Tvätta trosor

Hur du ska tvätta trosor kan vara olika beroende på material. Här är det lättast att följa tvättråden som finns i trosan. Gemensamt för bh och trosor. Har du köpt en vit bh eller vita trosor använd inte vittvättmedel. Alla underkläder, oavsett färg ska tvättas i kulörtvättmedel. Detta beror på att vita plagg ofta har olika material i sig, det kanske finns en spets eller ett resår på plagget. Alla material har ju från början inte haft samma färg utan alltihop är infärgat vitt för att man det ska bli samma färg. Tar du då vittvättmedel som det är blekning i så bleker du bort den vita färgen och det kommer att bli grådassigt. Undvik sköljmedel. Sköljmedlet förstör lycran i tyget, med andra ord så förstör du elasticiteten i tyget. Du ska egentligen inte ha sköljmedel i något som det är stretch i. 

Det är många restriktioner när man köper underkläder. Men följer du dessa råd så kommer dina underkläder att hålla mycket längre.