Guide – hitta rätt sport-bh

Guider

Många tänker nog att den viktigaste sportattiraljen vid träning är skorna och glömmer då nästan bort det viktigaste – sport-bh:n. Det är nämligen minst lika viktigt att investera i en bra sport-bh som ger stöd som att ha sköna skor som inte skaver. En bra sport-bh ska ge dig förutsättningarna till att fokusera och prestera fullt ut på ditt träningspass oavsett vilken träningsform du utövar. Hos oss hittar du flera modeller från bland annat Swegmark, Anita och Freya som är anpassade för att ge både komfort och hög support under hela träningspasset.

När vi utför en aktivitet rör sig brösten mycket och det kan ibland till och med göra ont eller kännas obehagligt. Därför är det viktigt att bära en bh som minskar bröstens rörelse när man håller igång. Utan tillräckligt med stöd för brösten så kommer kroppen att förflytta vikten på överkroppen för att väga upp för bröstens rörelse, vilket i sin tur kan till obehag och ibland även överbelastningar och skador, något vi såklart vill undvika.

Oavsett om de är små eller stora

Många kvinnor med mindre byst tror att de inte behöver något speciellt stöd för sina bröst under träning, men en vanlig bh räcker inte till för att bära upp och ge tillräckligt med support. Oavsett storlek på din byst bör du använda en bh som är speciellt utformad för den slags aktivitet du utövar. Även mindre bröst rör sig under ett träningspass, och då räcker inte en vanlig bh till. 

Vid medelintensiva träningspass, såsom styrketräning, skidåkning, powerwalks eller dans, behöver din sport-bh erbjuda både komfort och support. Tänk på att den ska sitta åt ordentligt och hålla din byst på plats i alla lägen. Välj gärna en bh som är tillverkad i ett material som andas och kan leda bort fukt och värme från kroppen.

För högintensiva träningsformer som t.ex. löpning, crossfit eller ridning, är en sport-bh med hög support avgörande. Den bör sitta tätt och ha breda, justerbara axelband. Under löpning förflyttas en medelstor byst ungefär 9 centimeter per löpsteg, vilket understryker vikten av att välja en sport-bh med utmärkt stöd! Har du en större byst rekommenderar vi att du alltid använder en sport-bh med högt stöd, oavsett vilken träningsform du väljer.

Sport-bh med hög support

När du provar din sport-bh ska du tänka på att hoppa och röra dig lite extra, det för att kontrollera att storleken och modellen passar just dig. Lyft upp armarna i luften, det är viktigt att din sport-bh stannar på sin plats under hela rörelsen och sitter precis lika bra när du tagit ner armarna igen. Eftersom en sport-bh är ett funktionsplagg så ska den sitta mycket tajtare än vad en vanlig bh gör, men den ska alltid kännas bekväm. 

Att tänka på! Precis som med dina vardagliga bh:ar förlorar tyget sin elasticitet efter en tid. Eftersom träning innebär mycket rörelse och ökad belastning på bysten är det viktigt att byta ut din sport-bh när elasticiteten börjar avta.

Vi har ett brett utbud av sport-bh:ar i olika modeller och passformer